Sajtó

Varázslatos fények és exkluzív programok

Idén is számos meglepetést tartogatott a Real Nature Kft. VIP Állatkerti sétája

Miért kell hajhálót viselnünk a denevérek között? Hogyan tengeti mindennapjait az ormányos család és a kis elefántborjú, Asha? Mit és hogyan esznek a vízilovak és a zsiráfok? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok, akik részt vettek az idei, immáron hagyományosnak mondható Real Nature Állatkerti Sétán.

 

 

 

A Good Milk és a Joya termékeket forgalmazó hazai cég elkötelezett híve az egészségtudatos táplálkozásnak és életmódnak, a természet, az élővilág és a zöld környezet megóvása kiemelt fontosságú számukra, amely kapcsán már több mint nyolc éve kiemelt szakmai partnerük a Fővárosi Növény- és Állatkert. Az évek alatt több állat nevelőszülei lettek, mint Noé az oroszlánfóka vagy a gyerekek nagy kedvence Chuij, a nagycsaládos orángután.

 

Az együttműködésről  szóló kitüntető oklevelet idén Montskó Éva, az Alapítvány a Budapesti Állatkertért kuratóriumának elnöke ünnepélyes keretek között adta át Strasser-Kátai Bernadettnek, a cég ügyvezetőjének, aki hangsúlyozta, fontos, hogy egyre többen álljanak olyan nemes ügy mellé, mint a környezetvédelem. A meghitt pillanatok után Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője köszöntötte a vendégeket, aki egy kisállat bemutatóval lepte meg a közönséget. A gyerekeket az élővilágról szóló kvíz kérdések szórakoztatták, a meghívottak egy fogadáson vehettek részt, ahol olyan finomságokat szolgáltak fel, amelyek mind a Real Nature Kft. által forgalmazott termékekből készültek és amelyeket a reform életmód hívei is bátran fogyaszthatnak. A fogadáson külön standot  állítottak fel a cég egyre gyarapodó kínálatából, külön kiemelt helyet kapott a Good Milk joghurtcsalád új terméke, a 125gr-os poharas verzió.

 

A Varázshegyben zajlott ceremónia után a meghívottak csapatokba szerveződve tekintették meg az Állatkert azon exklusív részeit, ahova  csak ritkán jut el a civil látogató. Az idei rendezvény egyéb meglepetést is tartogatott a látogatóknak; az este folyamán a Sárkányok Éjszakája rendezvényen is részt vehettek, ahol a kínai kultúra jellegzetes lampionművészetét mutatták be. A kínai fényvarázst a távol-keleti zene tette még misztikusabbá, így az ez évi Állatkerti Séta minden eddiginél különlegesebb élményt nyújtott a meghívott vendégeknek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyermekétkezési ajánlás joghurt témában

Mikortól érdemes elkezdeni?

 

A kizárólagos anyatejes táplálás az élet első hat hónapjában teljesen kielégíti a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét. A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségleteket az anyatej nem képes önmagában fedezni, így a  tejtermékek későbbi megfelelő fogyasztása – az esetleges felnőttkori allergiák megelőzése miatt is- a táplálás sarkalatos pontjai. Erről a sokak által vitát kiváltó kérdés kapcsán a Good Milk joghurtmárka  megbízásából a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet tanácsait foglaltuk össze.

 

Mennyiségi és különösen minőségi szempontokból az élet első hat hónapjában az anyagtejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemő számára, legyen szó a megfelelő emésztésről, az egészséges immunrendszerről vagy az optimális növekedésről A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban később eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségleteket az anyatej nem képes önmagában fedezni. Ekkor kezdődik meg a hozzátáplálás időszaka, nagyjából a csecsemők 26 hetes korára.  Ebben az egy éves életkorig tartó szakaszban még mindig a csecsemő fő tápláléka marad az anyatej, viszont azt kiegészítendő az étrendbe kerülnek a csecsemő szervezete számára eddig teljesen idegen nyersanyagok.

A táplálkozás szempontjából ez az időszak sokat vitatott és máig nyitott kérdéseket hagy maga után, ugyanis számos problémát vet fel a csecsemő szervezetének reakciója a túl korán vagy esetleg túl későn adott táplálékokra. A hozzátáplálás időszakában fontos hangsúlyozni, hogy az új táplálékok bevezetése nem szabad, hogy a szoptatás rovására menjenek. Másik lényeges kérdés, hogy mikor és mennyit szabad az új ételekből a csecsemőnek adni. Napjainkban jelentős probléma a csecsemőkori táplálékallergiák kialakulása, melyekhez a rossz hozzátáplálási szokások is nagymértékben hozzájárulhatnak.

 

 Tejtermékek a csecsemők táplálásában: tejet ne, de élőflórás natúr joghurtot igen!

 

 A csecsemő bélrendszere és immunrendszere még nem annyira fejlett, mint a felnőtteké, sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. A táplálkozással összefüggő betegségek (intoleranciák, allergiák) kialakulása szempontjából az állati eredetű fehérjék fogyasztásának megkezdése jelent nagy veszélyt. Mivel a bélrendszer még kevésbé fejlett, a nagyméretű, testidegen fehérjemolekulák könnyebben átjuthatnak rajta, amire az immunrendszer azonnal vészreakciót indít – rossz esetben kialakul az allergia. A nagy fehérjetartalom megterheli a bélrendszert és a veséket is, ezért az ilyen táplálék lassan és fokozatosan illeszthető csak be az étrendbe. A fokozatosság elve alatt értendő egyrészt a konzisztenciában történő folyamatos változás, amíg a teljesen pépes állagú ételt fel nem váltja a szilárd halmazállapotú, másrészt a nyersanyag-válogatásban is érvényre kell juttatni: az új táplálékokat egyesével, az esetleges interakciókat kivárva, 3-5 naponként javasolt adagolni.

 A tejtermékek a táplálás sarkalatos pontjai. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy egy éves kor alatt nem szabad tehéntejet adni a csecsemőnek, azonban a tejtermékek bevezetésével kapcsolatban több álláspont létezik. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő tejallergia vagy laktózérzékenység, kis mennyiségben a savanyított tejtermékek már adhatók 7-9 hónapos korban.  A savanyított tejtermékek közül elsősorban a joghurt és a kefir kerülhet szóba, főleg a natúr változatok. A gyümölcsös változatok a nagyobb cukortartalom és az esetleges további allergén összetevők miatt (apró magvas gyümölcsök stb.) kerülendők, a natúr típusok viszont jól felhasználhatók az ételkészítéshez, gyümölcspépek dúsításához egyaránt. A vaj ebben az időszakban nagy zsírtartalma miatt kerülendő, a sajtok és a túró a nagy fehérjetartalmuk miatt nem vagy csak korlátozottan illeszthetők az étrendbe. Ebben az életkorban a sajtok fogyasztása ellen szól még nagy konyhasó- és foszfortartalmuk is. Joghurtok esetében  a  probiotikus termékek is fogyaszthatók, a bennük található baktériumok a bélrendszerben élő természetes baktériumflóra működését támogatják, ami összefüggésben van az immunrendszer egészséges működésével is.  A gyümölcsös joghurtok és a vaj egy éves kor felett adhatók, addig is a már kipróbált gyümölcsökből (alma, banán stb.) házilag is készíthető gyümölcsjoghurt natúr termék felhasználásával, hozzáadott cukor nélkül.

Az eltérő megítélés annak tudható, hogy a savanyítás során kissé megváltozik a termékek fehérjeszerkezete, kisebb méretűvé, könnyebben emészthetővé válnak,  ennek köszönhetően ritkábban alakítanak ki allergiás reakciót. A teljes tej elkerülésével ritkább az allergia vagy intolerancia kialakulása, különösen akkor, ha a csecsemő még szopik a tejtermékek bevezetése idejében. Amennyiben mégis előfordul valamilyen interakció, a kiváltó anyagot legalább egy évre ki kell zárni az étrendből. Ismerni kell azonban a laktózintolerancia és a tejfehérje-allergia közötti fő különbségeket.

 

 Felnőttkori betegségek megelőzése: még a szoptatás alatt, de ne túl korán

 A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) oka, hogy a laktózt bontó enzim nem vagy csak kis mennyiségben termelődik. Ennek következtében a laktóz nem képes felszívódni a vékonybélből, hanem továbbhalad a vastagbélbe, ahol a vastagbél baktériumai bontják le szerves savakká (pl. tejsav) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb mint 0,5 dl tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet. A vastagbélben lévő laktóz megbontja a vízfelszívódás egyensúlyát, ami hasmenéssel jár. A széklet híg, habos, zöldes, savanyú szagú lesz. A laktózból fejlődő gáz felfúvódást, görcsöket eredményez. Mindezeket émelygés, hányinger, általános rossz közérzet és bőrtünetek kísérhetik. Hazánkban legalább másfélmillió személy érintett a tejcukor-érzékenységben, de szinte mindenkinél kialakulnak a tünetek bizonyos tejmennyiség elfogyasztása felett, azonban a teljes enzimhiány ritka.

 A gyógyítás egyetlen lehetősége, hogy a laktózt valamilyen módon ki kell iktatni az étrendből. A tejfehérje-allergia komolyabb probléma, a gyermekek 2-3%-a érintett benne, s egyik típusa akár élethosszig tartó tejmentes diétával jár, de jó esetben megszűnik 1-2 év diétázástól. A két betegség közötti fő különbség, hogy az allergia nem függ a mennyiségtől, kismennyiségű allergén is kiváltja a tüneteket, elég az élelmiszernek nyomokban tartalmaznia, míg az intolerancia esetében egyéni különbségek alapján akár fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék elfogyasztása sem okoz gondot. Mindkét betegség megelőzésében szerepet játszik, hogy a csecsemő még a szoptatás alatt, de ne túl korán találkozzon a tejtermékekkel, élőflórás joghurttal és kefirrel már akár a 7. hónapban, tejjel viszont legkorábban egy éves kor után!  Fontos információ tehát az anyukáknak, hogy a natúr joghurt és a natúr probiotikus kultúrákat tartalmazó (Lactobacillus acidophillus (La-5), Bifidobacterium (BB12), L.casei joghurt éppen ezért már akár 8 hónapos kortól adható, így ideális segítség a hozzátáplálás időszakában.

Copyright © 2019 goodmilk-joghurt.hu | Sitemap